Ofte stillede yogaspørgsmål

    Få svar på dine spørgsmål om yoga

    Hvad er yoga egentlig?

    Mange af os associerer nok først og fremmest yoga med noget fysisk, men det er faktisk også en mental og spirituel praksis. Derfor kalder jeg heller ikke yoga for en sport, men nærmere for en disciplin - en disciplin med fysiske øvelser, der både styrker og strækker kroppen, vejrtrækningsøvelser, meditation og tanker om hvordan vi lever et meningsfuldt liv. Yoga stammer fra Indien og har faktisk over 5000 år på bagen, omend det først rigtig vandt indpas her i Vesten i det 20. århunderede. I Yoga Sutraerne, som er de tekster vi henter det meste af vores viden om yoga fra, deles yoga op i 8 trin eller dele. Dem kan du læse mere om her

    Hvad betyder ordet yoga?

    Ordet Yoga har rødder i Sanskrit, og stammer fra ordene yujir og yui, som sammen betyder noget lig “forening”, “samling” og “forbindelse”. De førnævnte Yoga Sutraer bruger ordet yoga om at kontrollere kroppen, sanserne og sindet. Yoga kan også forstås som det at opnå det uopnåede, og at skabe harmoni og frihed gennem meditation og kropslig teknik.

    Er yoga ikke bare en fancy form for gymnastik?

    Det kan det være, hvis alt du fokuserer på er det kropslige. Hvis dit mål med yoga udelukkende er at blive mere fleksibel og at lære at stå op hovedet, så vil jeg mene, at det ikke adskiller sig meget fra gymnastik. Bevares, det er der intet galt med! At yrke det kropslige kan være mega sjovt og lærerigt. Men… Yoga er bare mere end det. Yoga er sammenspillet mellem krop og sind. Yoga er at lære sig selv at kende på alle planer. Yoga adskiller sig ved gymnastik og andre sportsgrener ved, at øge vores evne til at være tilstede her og nu, og ikke mindst føle glæde ved hvem vi allerede er og det vi har. Vi lever i en verden hvor det meste vi beskæftiger os med foregår i et højt tempo - vi skal blive bedre, dygtigere og hurtigere. Yoga kan give os en pause fra dette ræs og utilfredsheden med os selv og vore omgivelser. Yoga giver os tid og ro til at mærke og forholde os til vores krop og sind. Det mener jeg, er det smukke, og anderledes, ved yoga.

    Hvilken type yoga skal jeg vælge?

    Der findes efterhånden et hav af forskellige yogaformer, og hvilken en der passer til dig, kommer an på hvad du har af præferencer og ønsker. Skal det være dynamisk og flydende yoga? Én øvelse ad gangen? Yoga der giver sved på panden? Yoga der er afslappende, afstressende og meditativt? Mit bedste råd er, at eksperimentere lidt i starten, indtil du finder den stilart, der passer bedst til dig. Du kan læse mere om de forskellige yogaformer her. På royoga.dk finder du dynamisk Vinyasa, rolig Hatha, afslappende Restorativ og dybdegående Yin yoga.

    Hvad betyder “Namaste”?

    Namaste er et Sanskrit ord som betyder “jeg bøjer mig for dig”. Det skal ses som gestus der viser, at vi ser og anerkender det guddommelige i os selv og i hinanden. I yogaundervisningen bruger vi det i slutningen af timen, som et tegn på taknemmelighed og respekt overfor hinanden og over det vi har delt.

    Hvor ofte og i hvor lang tid skal jeg dyrke yoga?

    Hvis du er begynder, så gå stille og roligt frem så kroppen kan vende sig til de nye bevægelser, og vær realistisk i forhold til hvad din hverdag tillader. Du behøver bestemt ikke sætte en time af hver dag - 10 minutter kan også gøre en forskel. Men det er klart, at hvis du dyrker yoga én gang om ugen, så rykker du dig ikke lige så hurtigt, som hvis du dyrker det 3-4 gange ugentligt. Desuden er noget af det skønne ved yoga også, at du kan gøre det hvor du vil og når du vil.

    Jeg kan ikke sidde stille eller nå mine tæer - er yoga for mig?

    Det korte svar er ja. Selv hvis du ikke er fleksibel, så kan du sagtens få en masse ud af din praksis, og så er yoga også en god måde at træne netop fleksibilitet på. I forhold til evnen til at være stille og koncentere dig, så kan du sagtens vælge en dynamisk yogaform, såsom vinyasa, hvor fokus er på flow og bevægelse. Men vær ærlig over for dig selv: hvis du netop er meget aktiv og dårlig til at være stille, så kan det være, at det er det du har allermest brug for. Og så vil en Yin-inspireret time måske være mere gavnlig. Yoga handler også om at se sine egne tendenser, vaner og mønstre i øjne. Selv de mere uhensigtsmæssige.

    Er yoga hårdt? Hvad hvis jeg er ude af form?

    Der er yoga for enhver smag - både det sveddryppende “vinyasa” og det mere rolige “yin”. Yoga kan sagtens være fysisk udfordrende, men fordi vi ikke bruger andet end vores kropsvægt når vi udfører øvelserne, er det samtidig også en skønsom måde at opbygge styrke på. Er du nybegynder eller ude af form, så vælg en video eller et hold for netop begyndere og tag det stille og roligt. På royoga.dk er der masser af materiale for begyndere, som du kan starte med i dag.

    Skal jeg meditere for at dyrke yoga?

    Det kommer helt an på din intention med din yogapraksis. Ser man på yogaen med de klassiske briller, så er det korte svar ja; meditation er en mindst ligeså stor del af yogadisciplinen som de fysiske stillinger er. Dermed ikke sagt, at du skal meditere for at drage gavn af det fysiske, men jeg vil virkelig opfordre dig til at prøve meditation. I vores moderne verden, hvor vi konstant bombarderes med indtryk og sjældent har tid til "bare at være”, så kan det være et utrolig gavnligt redskab mod tankemylder og til at forebygge stress og angst. Og meditation er faktisk slet ikke så mystisk som det måske lyder! Det er sådan set “bare” bevidst, fokuseret nærvær rettet mod ét enkelt objekt, fx din vejrtrækning. Og den ro meditation kan give kan virkelig ikke sammenlignes med noget andet. Heller ikke en middagslur!

    Hvornår på dagen er det bedst at dyrke yoga?

    Det kommer helt an på hvad der passer bedst i dit skema. Personligt kan jeg bedst lide at starte dagen ud med min yogapraksis, fordi jeg der endnu ikke har fået alt for mange af dagens indtryk ind i hovedet endnu. Men man kan også snildt dyrke yoga om eftermiddagen eller aftenen.

    Kan jeg spise lige inden jeg dyrker yoga?

    Som udgangspunkt bør du ikke spise 2 timer inden din praksis. I yoga bevæger vi kroppen på alle mulige måder. Vi bøjer os forover, bagover, strækker og roterer, og med en fuld mave, så kan man hurtigt blive utilpas.

    Kan jeg dyrke yoga som gravid?

    Du kan sagtens dyrke yoga imens du er gravid! Så længe du har en normal, sund graviditet, så kan yogaens fysiske stillinger (asanas) være en rigtig god måde at styrke og smidiggøre sin krop på. I yogadisciplinen arbejder vi derudover også meget med det mentale, i form af meditation, vejrtrækningsøvelser samt afslapning og -stressning. En regelmæssig yogapraksis under graviditeten kan altså hjælpe til dig til en øget kropsbevidsthed og mentalt overskud, og generelt til at få lidt mere ro på. På royoga.dk finder du en hel gravidyogaserie med 6 forskellige videoer.

    Kan jeg dyrke yoga, hvis jeg har en sygdom eller skavanker?

    Som udgangspunkt ja. Men sørg for at konsultere din læge inden du går i gang, så du ved, om der er nogle særlige bevægelser du bør undgå. Det er altid muligt at skalere eller tilpasse øvelserne i en grad, der gør det muligt for dig at dyrke yoga.

    Skal jeg købe alt muligt udstyr for, at jeg kan starte til yoga?

    Nej. Langt det meste yoga kan udføres så længe du har en måtte. Der vil dog være nogle yogastillinger hvor det kan være en fordel, at have en yogablok og - strop, samt et tykt tæppe.

    Hvad er fordelene ved at dyrke yoga?

    Yoga øger velvære i både krop og sind! Det kan forbedre din holdning, fleksibilitet, balance og styrke, samt reducere stress og anspændthed. Og rent mentalt hjælper yoga dig med at opnå ro, koncentration og en dybere indsigt i dig selv. Det skræller nogle af alle de lag, følelser og forestilinger vi har væk, således at vi kan se os selv samt verden omkring os mere klart.